Kuka olet ja mitä teet?
Olen 26 vuotias ja edustan Esbo IF:ää. Urheilun ohessa opiskelen Helsingin Yliopistolla Kasvatustieteitä ja teen samalla töitä seuralle, mm. 13 vuotiaiden kisaryhmän valmentajana.
Minkä ikäisenä olet aloittanut pituushypyn/kolmiloikan ja mikä sai sinut lajin pariin?
Aloitin yleisurheilun ensimmäistä kertaa 4 vuotiaana, mutta vasta 11 vuotiaana alkoi laji kiinnostamaan kunnolla. Huhujen mukaan valitsin itse seuraksi Esbo IF:n, mikään muu ei kuulemma kelvannut. Hyvin nopeasti valmentajaksi vaihtui äitini, entinen 7-ottelija Ragne Kytölä, ja hän on edelleen valmentajani.
Mitkä ovat parhaat saavutuksesi ja ennätyksesi lajeissa?
En ollut mikään lapsitähti, eikä omaa lajia ihan heti löytynyt. Harjoittelin ja kilpailin monipuolisesti, ensimmäiset kaksi kertaa osallistuin Kalevan kisoissa 7-otteluun. Laji ei kuitenkaan tuntunut omalta, muuten kuin hyppyjen osalta. 17 vuotiaana päätin, että minusta tulee kolmiloikkaaja. Pituushyppy on siitä lähtien ollut toisena päälajina ja edelleen panostan molempiin yhtä paljon.
Ensimmäiset nuorten SM-mitalit sain vasta 21-vuotiaana. Usko itseeni säilyi monen vamman läpi ja vuonna 2018 kärsivällisyys palkittiin, kun yllätin kaikki voittamalla Kalven kisoissa pituushypyn suomenmestaruuden ja ottamalla kolmiloikassa hopeaa. Ennätykset, pituus 642 ja kolmiloikka 13,61, parani siinä kisassa molemmissa lajeissa kymmeniä senttejä.
Entäpä tavoitteesi nyt?
Tänä vuonna tavoitteena on laittaa ennätykset uusiksi ja voittaa SM-mitaleja. Kauden alussa isoimpana tavoitteena oli päästä mukaan EM-kisoihin, mutta koronan ja kisojen peruuntumisen takia saa arvokisatavoite odottaa tulevia kausia.
Kuinka paljon harjoittelet ja millaisia harjoitteita lajiin kuuluu?
Harjoitteluun menee viikossa tunteja noin 20, siihen päälle vielä kehonhuollot ja muut palautumista tukevat asiat. Harjoitteluni on todella monipuolista; teen paljon hyppyjä, juoksua, heittoja, nopeutta, voimaa ja vähän kestävyyttäkin.
Ainoa harrastus johon urheilun, opiskelujen ja töiden jälkeen jää aikaa, on ruoanlaitto.
Mikä on vaikeinta lajissa?
Suurin haaste molemmissa lajeissa on saada tehtyä teknisesti hyviä hyppyjä täydestä vauhdista.
Millä mielin kesä on lähtenyt käyntiin?
Kesä on lähtenyt hyvin käyntiin. Pienen vamman ja erikoisen kevään jälkeen lähden taas entistä nälkäisempänä tavoittelemaan uusia ennätyksiä ja saavutuksia.